Afslankbegeleiding

Afslankbegeleiding

Onze werkwijze

De begeleiding gebeurt individueel.
Tijdens een eerste afspraak (met een diëtiste of de coach) wordt er kennisgemaakt, je gewichtsprobleem wordt bekeken, je levensstijl geanalyseerd, je voedingsgewoonten uitgeschreven, eventuele gezondheidsproblemen genoteerd.
Aan de hand van deze informatie wordt er een actieplan opgesteld, samen met jou.
Dat houdt in dat je een voedingsschema krijgt, met tips voor de aanpak en organisatie hiervan en er al eens gepraat en nagedacht wordt over het bewegingsplan.

In verdere consultaties (bij de coach of diëtiste) zal je een aantal inzichten aangeleerd krijgen die je verder op weg helpen om het verkregen voedingsschema in je dagelijkse bezigheden ingepast te krijgen: hoe beter je begrijpt hoe ons lichaam met voeding omgaat en waartoe het dient, des te makkelijker zal het voor jou zijn om het aan te houden en er je levenswijze van te maken.

Lichaamstraining en sport zijn mogelijk in het Revalidatiecentrum onder begeleiding van kinesisten. Daar leer je je conditie op peil te brengen, voor een vlotte vetverbranding en krijg je krachttraining om je spiermassa bij te werken, zodat je lichaam nog makkelijker vet verbrandt.
Bij elke periode van afvallen is conditietraining even belangrijk als je voeding aanpassen, wil je een mooi en zeker resultaat.

Zie je trainen of fitnessen echt niet zitten of is het voor jou onmogelijk?
Dan zal de coach samen met jou op zoek gaan naar een manier om toch te kunnen trainen, bij je thuis of elders.

De begeleiding duurt zolang het nodig is, de frequentie van afspraken is doorgaans 1x per maand. Vaker of minder vaak kan ook, dat spreek je af met de begeleiders.
De meeste mensen komen een halfjaar tot een jaar of langer.

Is je gewichtsprobleem groot (BMI hoger dan 35), dan kan je overwegen een chirurgisch hulpmiddel in te schakelen: dat kan een maagband zijn of een maagbypass.
Voor mensen met matig overgewicht (BMI tussen 30 en 35) wordt vaker een ballon geadviseerd.

De begeleiding na de ingreep of voor mensen met een maagballon is dezelfde als die voor mensen die op eigen kracht aan hun gewicht willen werken: je krijgt een aantal inzichten aangeleerd die je, samen met het effect van de ingreep, zullen helpen je gewicht te controleren.

Hieronder vind je beknopt een overzicht van de begeleiding, per type operatie of zonder operatie:

Overzicht van de begeleiding

 Zonder operatieMet/na maagballonMet maagbandNa bypass

vanaf 1kg overgewicht of je wilt gezonder gaan leven vanaf 15kg overgewicht of BMI = 30 of meer Vanaf 25kg overgewicht of BMI = of meer dan 35 Vanaf 35kg overgewicht of BMI = of meer dan 35

intake en start

diëtiste of coach

coach

coach

coach

eerste opvolging(en) en coaching diëtiste diëtiste diëtiste diëtiste
bewegingseducatie coach coach coach coach
burningprogramma revalidatie of andere revalidatie of andere revalidatie of andere revalidatie of andere
verdere opvolgingen en coaching diëtiste coach en diëtiste coach en arts coach en arts
duur van de begeleiding wordt overlegd 6 maanden en mogelijkheid voor langer 1 jaar en mogelijkheid voor langer 1 jaar en mogelijkheid voor langer
frequentie van de sessies 1x per maand of vaker 1x per maand of vaker maandelijks 2maandelijks
raadpleging bij een andere hulpverlener indien nodig indien nodig indien nodig indien nodig