Begeleiding na een vermageringsingreep

Begeleiding na een vermageringsingreep

Om een mooi en blijvend resultaat te hebben na een vermageringsoperatie is een goede en intense begeleiding erna onontbeerlijk!

 • je leert omgaan met je aangepaste spijsverteringssysteem
 • je leert te luisteren naar de signalen van je lichaam
 • je leert aandacht te geven aan die signalen en wat ze betekenen
 • je leert verschijnselen zoals dumping of blokkage-gevoel in de maag op te vangen en te voorkomen
 • gezond eten staat nu op de eerste plaats: door de beperking van de hoeveelheden die je nog kan eten worden de voedzame voedingsmiddelen nu nog belangrijker voor je lichaam
 • je leert een gezonde leef-en eetstructuur opbouwen zodat je vetverbranding steeds optimaal blijft en je nog kunt genieten van alles wat met eten en tafelen te maken heeft en je nooit meer op streng dieet hoeft.
 • er wordt een periode van training of sport ingelast: om je conditie tijdens of na het afvallen te heropbouwen en je spieren eens extra te verwennen met wat oefening: na een grote vermagering is dat niet alleen nodig, maar ook zeer aangenaam voor je veranderde lichaam en je uitstraling
 • je leert dat een actief lichaam zich veel beter voelt en stressbestendiger is

De verandering in je lichaam, je eetgedrag en je leven is na een vermageringsingreep groot en vrij drastisch: het vraagt zowel van je lichaam zelf als van jou een periode van aanpassing.Daarom bieden wij een begeleidingsplan aan gedurende een jaar na de ingreep:

 • Tijdens je verblijf in het ziekenhuis komt er elke dag een diëtiste, die je helpt met het heropstarten van je voedingspatroon. Je begint met vloeibare, dan zachte en gemixte voeding en bij terugkeer naar huis krijg je instructies mee voor de eerste 10 dagen.
 • In de eerste 2 maanden na de ingreep heb je verschillende afspraken met de diëtiste om je eetpatroon verder op te bouwen , aan te passen waar nodig en je met raad en daad bij te staan.
 • Een bezoek aan de chirurg is ook voorzien voor medisch nazicht na de ingreep.
 • 5 weken na de operatie is er een consultatie bij de psychologe voorzien , om je eetgedrag te bespreken, alsook je verwachtingen, doelen , eventuele teleurstellingen.
 • Vanaf 2 maanden na de ingreep tot ongeveer een jaar erna kom je 5 keer op consultatie bij de coach: ze zal je verder helpen een gezonde, aan jouw bezigheden aangepaste leefstijl uit te bouwen, met beweging en alles wat erbij hoort. Naast het evalueren van je gewicht en meten van je vetpercentage wordt er ook aandacht besteed aan de valkuilen van het afvallen, zodat je met een goede kennis van zaken je gewicht leert controleren.
 • Na 1 jaar wordt er een bloedafname gedaan, voornamelijk omwille van vitaminestatus.
  De resultaten worden dan bij je bezoek aan de arts besproken, eventuele behandelingen worden aangepast.
 • Indien je dat wenst kan je de begeleiding langer dan 1 jaar verderzetten.

Door je te laten begeleiden geef je jezelf de kans om te wennen aan de nieuwe eetsituatie en eventueel nieuwe manier van leven en om ze te oefenen, want zo’n ingreep verplicht je bijna om je aan de regels van gezond leven te houden, maar als jij de signalen niet herkent of niet op hoogte bent waarom je iets voelt of niet voelt , dan zullen je oude gewoonten weer opduiken of zal je alternatieven zoeken die meestal niet lijnvriendelijk zijn.

Een vermageringsingreep mag geen dieet zijn voor de rest van je leven, enkel een hulpmiddel om je slanke lijn terug te krijgen en te behouden

Hieronder vind jebeknopt een overzicht van de begeleiding, per type operatie of zonder operatie:

Overzicht van de begeleiding

 Zonder operatieMet/na maagballonMet maagbandNa bypass

vanaf 1kg overgewicht of je wilt gezonder gaan leven vanaf 15kg overgewicht of BMI = 30 of meer Vanaf 25kg overgewicht of BMI = of meer dan 35 Vanaf 35kg overgewicht of BMI = of meer dan 35

intake en start

diëtiste of coach

coach

coach

coach

eerste opvolging(en) en coaching diëtiste diëtiste diëtiste diëtiste
burningprogramma revalidatie of andere revalidatie of andere revalidatie of andere revalidatie of andere
verdere opvolgingen en coaching diëtiste coach en diëtiste coach en arts coach en arts
duur van de begeleiding wordt overlegd 6 maanden en mogelijkheid voor langer 1 jaar en mogelijkheid voor langer 1 jaar en mogelijkheid voor langer
frequentie van de sessies 1x per maand of vaker 1x per maand of vaker 2maandelijks 2maandelijks
raadpleging bij een andere hulpverlener indien nodig indien nodig indien nodig indien nodig