Afslankbegeleiding

Afslankbegeleiding

De begeleiding gebeurt individueel.
Tijdens een eerste afspraak (met een diëtiste of de coach) wordt er kennisgemaakt, je gewichtsprobleem wordt bekeken, je levensstijl geanalyseerd, je voedingsgewoonten uitgeschreven, eventuele gezondheidsproblemen genoteerd.
Aan de hand van deze informatie wordt er een actieplan opgesteld.
Dat houdt in dat je een voedingsschema krijgt, met tips voor de aanpak en organisatie hiervan en er al eens gepraat en nagedacht wordt over het bewegingsplan.

In verdere opvolgconsultaties (bij de coach of diëtiste) zal je een aantal inzichten aangeleerd krijgen die je verder op weg helpen om het nieuwere eetpatroon in je dagelijkse bezigheden ingepast te krijgen: hoe beter je begrijpt hoe ons lichaam met voeding omgaat en waartoe het dient, des te makkelijker zal het zijn om het aan te houden en er een levenwijze van te maken.

We werken liever niet met strenge diëten: daarmee leer je niet om iets te veranderen aan je eetpatroon. Een dieet is ook maar tijdelijk : zolang je het doet , val je af. Eens er gestopt wordt, komen de kilo’s terug . Stap voor stap veranderen heeft een beter resultaat, ook op langere termijn.

Beweging en sport zijn mogelijk in het Revalidatiecentrum onder begeleiding van kinesisten. Daar leer je je conditie op peil te brengen, voor een vlotte vetverbranding en krijg je krachttraining om je spiermassa bij te werken, zodat je lichaam nog makkelijker vet verbrandt.

Bij elke periode van afvallen is conditietraining even belangrijk als je voeding aanpassen, wil je een mooi en zeker resultaat.
Zie je trainen of fitnessen echt niet zitten of is het voor jou onmogelijk?
Dan zal de coach samen met jou op zoek gaan naar een manier om toch te kunnen trainen, bij je thuis of elders.

Er wordt voor iedereen een sessie bij de psychologe voorzien : daar wordt je eetgedrag in kaart gebracht. Ben je iemand die in eten troost zoekt, of ontspanning? Kan je geen dag zonder suiker of alcohol? Aan de hand van vragen zal de psychologe bekijken of er niet een psychologische oorzaak is aan je eetgedrag en eventueel een oplossing zoeken.
Zij zal ook polsen naar je verwachtingen en doelstellingen in je afvalproces, zodat je geen onhaalbare doelen nastreeft.

De begeleiding duurt zolang het nodig is, de frequentie van afspraken is doorgaans 1x per maand. Vaker of minder vaak kan ook, dat spreek je af met de begeleiders.

Is je overgewicht groot (BMI hoger dan 35) en lukt het niet op eigen kracht, dan kan je overwegen om chirurgie in te schakelen: dat kan een maagband zijn of een maagbypass.
Voor mensen met matig overgewicht (BMI tussen 30 en 35) die niet in aanmerking komen voor chirurgie wordt dan een maagballon geadviseerd.

De begeleiding na de ingreep of voor mensen met een maagballon is dezelfde als die voor mensen die op eigen kracht aan hun gewicht willen werken: je krijgt een aantal inzichten aangeleerd die je , samen met het effect van de ingreep, zullen helpen je gewicht te controleren.