Wat zegt de wetgeving over vermageringsoperaties?
Tussenkomst van het ziekenfonds bij een vermageringsoperatie
Om voor een vermageringsoperatie (maagband, maagbypass of sleeve-gastrectomie) in aanmerking te komen en dus terugbetaling te genieten van uw ziekenfonds, moet u een BMI gelijk aan 40 of meer hebben.
Lijdt U aan diabetes of moeilijk behandelbare hoge bloeddruk of slaapapnoesyndroom?
Dan krijgt u een tussenkomst voor dergelijke ingreep vanaf BMI 35.
Gezien een maagballon niet als een vermageringsoperatie beschouwd wordt, geldt hiervoor niet de norm van de BMI voor de terugbetaling. In ons centrum kan u een maagballon laten plaatsen als uw BMI 30 of hoger is.
Een operatieve ingreep zoals een maagband of een maagbypass moet je zien als een hulpmiddel bij het afslanken. Niet iedereen slaagt er in om enkel met voeding- en leefstijlbegeleiding of sport en een dieet het gewenste gewicht te bereiken. Sommige patiënten zien aanpassingen aan hun eetgewoonten als iets tijdelijk (“snel een dieetje van 3 weken…”), waardoor ook het resultaat slechts tijdelijk is en het gekende jojo-effect optreedt.
Vaak hebben mensen moeite met het volhouden van richtlijnen of is er een hongergevoel bij het diëten of raak je gewoon bij de maaltijd niet verzadigd. Anderen hebben het moeilijk om het snoepen te beperken of hebben een hekel aan sporten. Dan kan een ingreep helpen.
Welke ingreep voor jou de beste keuze is, wordt bepaald na een gesprek en een uitgebreide evaluatie van je gezondheidstoestand. Eventueel zullen meerdere gesprekken met de arts en eventueel diëtiste, coach en/of psychologe meehelpen in de keuze van ingreep.
Het is belangrijk dat je zelf honderd procent achter de keuze staat, daarom moet je maximaal ingelicht zijn.
We zetten de mogelijke ingrepen even op een rijtje:
Welke ingreep je ook kiest, een verandering van voedingswijze en leefstijl is altijd nodig wil je een mooi en blijvend resultaat krijgen.