Het metalen doosje wordt op de buikspieren, onder de huid, vastgemaakt zodat via die weg de maagband kan opgevuld worden.
Hoe werkt het?
De maagband zorgt voor tijdelijk oponthoud voor de passage van voedsel doorheen de maag.Het kleine maagdeel boven de band is snel gevuld en zorgt voor een vervroegd verzadigingsgevoel.
Het voedsel zal nu eerst verteren tot een vloeibare brij om vervolgens door te schuiven naar de rest van het spijverteringsstelsel.
De mate waarin het voedsel wordt opgehouden in het voormaagje hangt af van de hoeveelheid vloeistof in de maagring.
Hoe vaak en hoeveel de maagring moet opgevuld worden, wordt beslist door uw chirurg.
Wat mag je verwachten?
Mensen die een maagband hebben kunnen minder grote porties eten dan voorheen. Het gevoel van verzadiging treedt sneller op. Door kleinere porties te eten, zal je gewicht verliezen.
Het is van het allergrootste belang dat je gezond en gevarieerd eet, om voldoende voedingsstoffen op te nemen. Alleen met een gezonde en evenwichtige voeding zal de maagband een gunstig effect hebben op je overgewicht. Wie blijft snoepen en snacken, zal geen mooi resultaat bereiken.
In ons centrum zal je een gezonde leefstijl aangeleerd krijgen met een mooi evenwicht tussen gezond eten, genieten en bewegen.
Studies tonen aan dat je met behulp van een maagband gemiddeld tot 50% van je overgewicht kan verliezen, meer kan ook. Het uiteindelijke resultaat hangt voor een groot deel af van de mate waarin je erin slaagt je leefstijl definitief aan te passen.
In de begeleiding na de ingreep zullen we je aanleren hoe je het verzadigingsgevoel eten kan herkennen en respecteren. Gedurende een jaar werk je samen met de diëtiste en de gezondheidscoach aan een gezonde leefstijl.
Via deze link zie je een filmpje dat toont hoe dit alles in zijn werk gaat
Mogelijke verwikkelingen:
Meteen na de ingreep is de kans op verwikkelingen bijzonder klein. In de jaren na de ingreep zijn een aantal verwikkelingen echter wel mogelijk. Het is van belang regelmatig op controle te komen en problemen tijdig te melden. De meeste van deze verwikkelingen kunnen namelijk snel en eenvoudig verholpen worden.
- Problemen met de maagband zelf: het is een prothese, een technisch falen kan altijd. Er kunnen scheurtjes of lekjes ontstaan waardoor het systeem leegloopt en zijn effect verliest. Het siliconen buisje kan loskomen van het doosje. Het doosje kan kantelen onder de huid. Dit is met een eenvoudige ingreep snel te verhelpen
- Uitzetten van het maagje (pouch dilatatie): in dien je je verzadigingsgevoel niet respecteert en je gaat ’proppen’, dan loop je het risico dat je maagje gaat uitrekken. Je zal dan meer kunnen eten en niet meer afvallen
- Slipping (afzakken van de maagband): wanneer je regelmatig ‘propt’, teveel eet ,kan je de maagband naar beneden doen schuiven waardoor je voormaagje groter wordt. Je kan weer meer eten en het effect van je maagband is weg. Na verloop van tijd kan een geslipte maagband veel problemen geven (pijn, niet meer kunnen eten, overgeven, verzwaren,..) en in sommige gevallen is weghalen dan nog de enige oplossing.
- Erosie of migratie: dit is een eerder zeldzaam verschijnsel waarbij de maagband door de wand van de maag heen groeit. Dit kan het gevolg zijn van een té strak gevulde maagband. De maagband komt dan in de maag terecht en gaat stuk. Bij erosie of migratie moet de maagband altijd verwijderd worden en kan er ook geen nieuwe meer geplaatst worden.
Samengevat
Een maagband is een goed hulpmiddel voor
- Volume-eters: mensen die te grote porties eten
- Mensen die snel opnieuw honger hebben en daardoor falen in een dieet
Voordelen
- Laparoscopie (kijkoperatie), dus kleine littekens, weinig pijn, snel herstel, weinig postoperatieve verwikkelingen
- De diameter van de maagband is aanpasbaar via een eenvoudige prik
- Slechts 1 nacht ziekenhuisopname
- De ingreep is volledig omkeerbaar: de maagband kan weggenomen worden en alles is dan weer zoals voorheen.
Nadelen
- De maagband heeft enkel een invloed op je porties
- Het bereikte resultaat is in sterkere mate afhankelijk van je eigen inzet dan bij andere vermageringsoperaties.
- Technische problemen met de prothese.