Een operatieve ingreep zoals een maagbypass of een sleeve maagverkleining moet je zien als een hulpmiddel bij het afslanken. Niet iedereen slaagt er in om enkel met voeding- en leefstijlbegeleiding of sport en een dieet het gewenste gewicht te bereiken. Sommige patiënten zien aanpassingen aan hun eetgewoonten als iets tijdelijk (“snel een dieetje van 3 weken…”), waardoor ook het resultaat slechts tijdelijk is en het gekende jojo-effect optreedt.
Vaak hebben mensen moeite met het volhouden van richtlijnen of is er een hongergevoel bij het diëten of raak je gewoon bij de maaltijd niet verzadigd. Anderen hebben het moeilijk om het snoepen te beperken of hebben een hekel aan sporten. Dan kan een ingreep helpen.
Welke ingreep voor jou de beste keuze is, wordt bepaald na een gesprek en een uitgebreide evaluatie van je gezondheidstoestand. Eventueel zullen meerdere gesprekken met de arts en eventueel diëtiste en/of psychologe meehelpen in de keuze van ingreep.
Het is belangrijk dat je zelf honderd procent achter de keuze staat.
We zetten de mogelijke ingrepen even op een rijtje:
Gastric Bypass
Chirurgische ingreep waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgeleid, wat resulteert in gewichtsverlies.
Mini Gastric Bypass
Chirurgische ingreep waarbij de maag wordt verkleind en het spijsverteringskanaal wordt omgeleid, wat resulteert in gewichtsverlies.
Sleeve Gastrectomie
Chirurgische ingreep waarbij een groot deel van de maag wordt verwijderd, waardoor de voedselinname wordt beperkt en gewichtsverlies wordt bevorderd.
Verwikkelingen
Hoewel de resultaten die bekomen worden met bariatrische heelkunde spectaculair kunnen zijn, bestaan er potentiële risico's en complicaties.
Wat kost een operatie?
Verzekering en ziekenfonds kunnen tussenkomen bij obesitasoperaties voor dekking van kosten.